Vejprnice,33027   +420735890661   jiri.pek@pirati.cz   ID: xqd5epz

Komentář k převratu na kraji

Valentýnský převrat na kraji mým pohledem

Myslím, že žádné jiné rozumné východisko nebylo možné, v čemž mi stále více utvrzují i následné vyjádření bývalých kolegů z bloku ODS+TOP09. Ti tvrdí, že jsme celou dobu na problematické body neupozorňovali a našli si pouze zástupnou kauzu s Jurečkem – ať si pustí zastupitelstvo z 20. 12. 2021. Ruda Špoták zde hovořil o tom, že neřešená kumulace může vést k rozvázání koaliční smlouvy s odkazem na pirátské krajské fórum. Mlčeli.

V posledních měsících jsem se necítil jako koaliční partner, ale jako hlídač, který řešil přešlapy bloku ODS+TOP09. Jen namátkou – neřešená kumulace funkcí, aktivní zasahování do dotačních titulů (cyklostezky), ovlivňování kontrolní činnosti (fin. výbor), předvolební koncert s nejasným financováním, neprojednaný rozpočet s náměstky, hodnotící komise vytvořené ze svých lidí, nikoliv z výborů, podivné faktury k PR hejtmanky, dosazování svých lidí do orgánů nemocnic, nebo že si TOP09 zaměstnala na krajském úřadě své lidi z vnitrostranických struktur (dvě asistentky). A jsem zvědav, co ještě vypadne za kostlivce.

Doufám, že nový koaliční partner přinese čerstvý vítr a vše bude postavené na větší gentelmanské a fair play dohodě. Při vyjednávání si získali moji důvěru na rozdíl od bloku ODS+TOP09, který ji totálně ztratil. Například svými nenaplněnými sliby. Sice řekli, že přistupují na všechny naše požadavky, ale na včerejším zastupitelstvu, kde se Šašek i Tůrková mohli zbavit svých kumulovaných funkcí, nic neudělali. Jen tlachání, že možná někdy v budoucnu se o tom můžeme bavit – po kolikáté už? Navrhnuté závěrečné bonusy k případné nové koaliční smlouvě, aby získali čas a pak vše popřeli? Ne, díky, už ne! Jsem rád, že se naši kluci za ten rok získali zkušenosti a poučili se. Nyní jsme změnili směr naší lodě. Nový kurz přinese minimálně změny, starý by nepřines krom bahna, které by na nás ulpělo, už nic 🏴‍☠️

Share this post