Vejprnice,33027   +420735890661   jiri.pek@pirati.cz   ID: xqd5epz

Požadujeme spravedlivou cenu vody pro občany okresu Plzeň-sever

Od nového roku má nejdražší voda v České republice ještě zdražit, a to na 1️⃣6️⃣0️⃣ Kč/m3 ❗️❗️❗️

💬„S drahou vodou je to jako s drahým telefonním operátorem. Celou dobu Vám tvrdí, že vám nabízí to nejlepší, dokud si nezjistíte konkurenční nabídky a operátora nekonfrontujete. A ejhle, najednou dostanete ještě výhodnější ceny,“ komentuje současnou snahu Jiří Pek, krajský zastupitel a zároveň zastupitel obce Vejprnice.

💬„Jelikož správní rada Vodárenské a Kanalizační a.s. (VaK) dle vyjádření předsedy valné hromady Hanzlíčka (ČSSD Plasy) jako taková městům a obcím nepomáhá, rozhodli jsme se činnost VaKu suplovat bez nároku na odměnu a seznámit starosty s rozdíly v kalkulaci ceny vodného a stočného sami,“

vysvětluje zastupitel, který za levnější vodu v okrese Plzeň-sever bojuje už dva roky.

Na setkání s občany, zástupci vodárenských institucí i starosty v Horní Bříze dne 4. prosince 2023 konfrontovali kalkulaci Plzeňské Vodárny a ptali se, jak je možné, že Vodárna Plzeň a.s. účtuje 154 Kč/m3 vody v Plzni-sever, ale v Plzni jen 102 Kč/m3, a to na základě jednotlivých položek.

💬„Bavme se konkrétně, například do očí bijící rozdíly jsou v mzdách zaměstnanců Vodárny Plzeň, které jsou v průměru o 10 tis. Kč vyšší pro okres Plzeň-sever než pro město Plzeň,“ poukazuje Jiří Pek. „Zaměstnanci sídlí v obou případech na stejném místě a dělají stejnou práci. Po vedení Plzeňské vodárny budeme chtít na lednovém setkání vysvětlit i tvrzení, že za nejdražší vodu v České republice v Plzni-severu může stáří vodohospodářské sítě a počet poruch. Ačkoliv z veřejně dostupných dat je patrno, že poruch ve městě Plzeň je 570, zatímco v Plzni-sever jich bylo pouze 185. O tom, jak vyjednáváme za občany této lokality, informuje reportáž České Televize,“ dodává.

💬Závěrem zdůraznil důležitost otevření „Pandořiny skříňky“ v otázce případného vystoupení nespokojených obcí z VaKu. Ředitel VaKu Váchal a právní zástupkyně Králová nejdříve tuto myšlenku zcela odmítali, nicméně pod tíhou argumentů a zkušeností z jiných regionů připustili, že cesta tu je. „Proto doufám, že se najde více schopných starostů po vzoru Myslinky, která nyní platí 150 Kč/m3 , Trnová 115 Kč/m3 a Druztová 90 Kč/m3, a dojednají si mimo VaK výrazně lepší podmínky,“ doufá Pek.

Nezájem VaKu o města a obce potvrzuje i neúčast členů správní rady, kteří pobírají roční odměnu ve výši 1️⃣3️⃣7️⃣ tis. Kč❗️❗️❗️ „Na základě tzv. držhubného jim může být cena pro občany jaksi ukradená,“ soudí Pek.

Členové správní rady VaKu:

⛔️Vejprnice – Karpíšek

⛔️Kaznějov – Šimlová

⛔️Nýřany – Davídek

⛔️Plasy – Hanzlíček

⛔️Zruč-Senec – Král

⛔️Chrást – Bohuslav

⛔️Třemošná – Zeithaml

Zdroje:

Reportáž ze schůzky v čase 10:21 4. prosinec

https://www.ceskatelevize.cz/porady/15334114383-udalosti-v-regionech-jih-a-zapad/223411000181204/?fbclid=IwAR3y6UeMS3x-TprZbFY8pwHUT4nke8h5P9OZz86Ul-VPuC6XXygLkT_jGlU

Celá kauza předražené vody https://www.pirativejprnice.cz/vak/

V nejbližších dnes by měl vyjít i článek v Mladé Frontě Dnes.

Share this post